Подарък 50 лв ваучер за нови клиенти.  Регистрирай се тук

Видове окосмяване в човешкото тяло

vidove okosmiavane milagros

В новия ни блог ще разгледаме различните видове окосмяване и някои любопитни факти за тях.

Окосмяването по човешкото тяло неслучайно съществува, както и зоните, в които е по-концентрирано, не са произволни. От праисторията до днес то е изиграло важна роля за оцеляването на вида ни. Човешкото тяло е една сложна система, която се влияе директно от въздействието на различните процеси, случващи се в човешкия организъм.

В тази статия обръщаме специално внимание на видовете окосмяване по тялото. Прочетете до края и ви обещаваме, че ще научите някои любопитни факти по темата.

Видовете окосмяване по нашето тяло са разделени в три основни категории – косми по тялото, интимни (пубисни) косми и коса.

видове окосмяване

Окосмяването по тялото, наречено андрогенно, се развива през годините на пубертета. То играе важна роля в регулирането на телесната ни температура. То може да задържа топлината, когато ни е студено, и да отделя пот, благодарение на жлезите, когато ни е горещо. А фините косми по цялото ни тяло, се наричат велус (vellus) или в превод от латински „руно“. А дали сте предполагали, че на ден човек губи средно по 100 косъма?

Окосмяването в областта на интимните части също има своето предназначение. То защитава женските интимни части от различни микроби и бактерии, от зачервяване и раздразнения от различен характер. Интересен факт е, че цветът на интимното окосмяване не зависи от цвета на косата на главата. Той се определя от количеството меланин (пигментът), съдържащо се във всеки косъм. 

видове окосмяване - косата

Косата представялва най-концентрираното окосмяване по цялото ни тяло. Можем да я определим като автентична форма на защита на главата ни от вредните слънчеви лъчи. Ето и кои са нейните фази на растеж:

  • Анаген – периодът на активен растеж на косата (85% от косата), който трае средно 2-6 години.
  • Катаген – или познат като „преходна фаза“, в която косъмът умира, растежът спира и части от космения фоликул се разпадат. Този процес трае между 2-3, до максимум 6 седмици.
  • Телоген – През тази фаза на косопад, с продължителност от 2 до 3 месеца, мъртвите косми падат, избутани от нов косъм, навлизащ в друга анаген фаза. Всички косми по земята и по четката ви са именни телогенни.

Любопитни факти за видовете окосмяване:

  • Знаете ли, че космите ви имат мускули? Да, точно така, косъмчетата имат мускулни клетки. Това може да се забележи, когато усещата кожата ви да настръхва – косъмчетата се изправят и щръкват нагоре.
  • Смята се, че окосмяването може да подскаже за нивото на интелект на даден човек. Според проучвания от 90-те години, колкото повече окосмяване имате по тялото, толкова по-интелигентни сте. 
  • Твърди се, че гъстотата на косата зависи от етноса, защото различните народи имат различно количество косми по главата. Испанците и хората от Близкия Изток имат най-много коса, а обратното се твърди за азиатците – средностатистическите данни сочат, че те имат най-малко окосмяване.
  • Косъмчетата по тялото имат много по-кратък живот от тези на главата, т.е косата ви, приблизително около 6 месеца.
  • Хората и някои човекоподобни маймуни имат сходно количество космени фоликули – средно по 5 милиона. За разлика от маймуните, хората вече нямат толкова окосмяване, тъй като нямат жизнена нужда от “топли кожуси”.
  • Според статистическо изследване през целия ни живот ни расте средно около 150 км. окосмяване. Та това си е разстоянието между София и Пловдив, впечатляващо нали 🙂

Всеки човек, който държи на привлекателен външен вид, поддържа адекватно окосмяването по тялото си. Например, и вие полагате дозата грижи за прическата на косата си, нали? Но съществуват и зони, където косъмчетата са абсолютно нежелани и там полагаме всички усилия да ги премахнем. Лазерната епилация се отзовава в такива ситуации, като според статистики, най-желаните зони за обезкосмяване са интим, подмишници и крака.

Заповядайте при нас в MILAGROS LASER CENTRE – нека сбъднем мечтата ви за гладка и красива кожа, без болка и за нула време! 

НОВА ПРОЦЕДУРА
ЗА ТРАЙНО ОТСЛАБВАНЕ