Подарък 50 лв ваучер за нови клиенти.  Регистрирай се тук

Храни от празничната трапеза на Коледа и влиянието им върху кожата

koledna_trapeza

С идването на празниците решихме да ви запознаем с най-популярните храни, част от празничната трапеза на Коледа и какво е влиянието им върху кожата.

След Бъдни вечер постите официално приключват и настъпва време за голямото “угояване” на Коледа, 25-ти декември. Семейният празник предразполага към една пищна трапеза с различни храни, които освен вкусни, са понякога и тежки за обработка от организма.

Ето и някои от най-популярните храни на празничната трапеза у всяко българско семейство:

  1. Месни ястия

Разбира се, протеинът в месото е изключително важен, но трябва да се внимава в какви количества се поема, особено ако до вчера сте били подложени на коледни пости. Начинът на приготвяне на месото определя въздействието му върху тялото ни, като за предпочитане е да бъде печено и с по-малко мазнини.

Установено е, че ако преминете на хранителен режим, който е с по-малко месо, може да има подобрение на нивото на лошия холестерол. Тогава вашето тяло е заредено с повече енергия, а метаболизмът и сънят се подобряват, което прави кожата на лицето по-сияйна и еластична.

  1. Ядки

В повечето случаи ролята на купичката с ядки на масата е да се “замези” докато дойде основното ястие от вечерята. Красотата на кожата може да бъде подпомогната чрез консумацията на ядки. Омега-3 киселините в тях намаляват омазняването на кожата, т.е. ограничават количествата себумен секрет. С ядки като кашу, орехи или бадеми в сурово/ печено състояние в менюто, кожата ви ще се сдобие със сияен, тонизиран и здрав вид.

  1. Варива

Бобовите култури като бобът, нахутът, лещата и грахът, снабдяват кожата с полезните вещества, от които тя се нуждае. Някои от тези вещества са минерали като магнезия и калция, желязо, витамини и фибри. Тяхното присъствие е важно и са все необходими на кожата. Тези храни са с нисък гликемичен индекс и контролират нивата на захар в кръвта и кожата се омазнява по-малко, а естрогените в бобовите растения контролират хормоните, които водят до акне.

  1. Цитруси

Разбира се, няма как на Коледната маса да не се търкалят мандарини и портокали, нали? Портокалите, лимоните и грейпфрутът съдържат витамин С в големи количества, който има детокс ефект с всички антиоксиданти, които съдържа. Редовната консумация на цитрусови плодове помага за синтеза на колагена. Също така, както и ядките, цитрусите намалявам себума, отделян от кожата.

  1. Тестени изделия

Е какво би била една коледна сутрин без топла баница…или вечеря без вкусна домашно омесена питка? Почти всеки от нас има по някой друг сантиментален спомен от празниците именно с тези 2-ма главни героя. Тестените изделия са слабост на много хора, тъй като се приемат под разнообразни форми и вкусове, както сладки, така и солени. Захарта, съдържаща се в сладките печени изделия (в случая баклава или тиквеник), предразполагат към завишено производство на инсулин и неправилно разпределение на мазнините. Всичко това може да доведе до поява на акне, бръчки, кожата става отпусната, а тенът – сив. 

Като най-големият открит орган, кожата “отразява” храната, която поемаме. Именно затова е важно да подбираме внимателно менюто, с което се храним и да следим ако тялото ни ни дава знаци, че някъде грешим в режима си. И не забравяйте, на първо място, трябва да поддържате кожата си хидратирана, за да изглежда здрава и тонизирана. За целта приемайте достатъчно количество течности, главно вода, по време на хранене и след това.

Още полезни съвети за грижа за кожата може да намерите в нашия Блог.