С идването на празниците решихме да ви запознаем с най-популярните храни, част от празничната трапеза на Коледа и какво е влиянието им върху кожата.
След Бъдни вечер постите официално приключват и настъпва време за голямото “угояване” на Коледа, 25-ти декември. Семейният празник предразполага към една пищна трапеза с различни храни, които освен вкусни, са понякога и тежки за обработка от организма. Всички тези богати и наситени ястия могат да окажат влияние върху баланса на тялото ни, което често се проявява и външно, включително и върху състоянието на кожата.
Ето и някои от най-популярните храни на празничната трапеза у всяко българско семейство:

- Месни ястия
Разбира се, протеинът в месото е изключително важен за възстановяването и изграждането на тъкани, но трябва да се внимава в какви количества се поема, особено ако до вчера сте били подложени на коледни пости. Резкият преход към обилно консумиране на месо може да натовари храносмилателната система. Начинът на приготвяне на месото определя въздействието му върху тялото ни, като за предпочитане е да бъде печено или приготвено на грил и с по-малко мазнини, за да се избегне излишното приемане на наситени мазнини.
Установено е, че ако преминете на хранителен режим, който е с по-малко месо, може да има подобрение на нивото на лошия холестерол. Тогава вашето тяло е заредено с повече енергия, а метаболизмът и сънят се подобряват, което прави кожата на лицето по-сияйна и еластична. Прекомерната консумация на червено месо, например, може да бъде свързана с възпалителни процеси в организма, които да се отразят и на кожата.
- Ядки
В повечето случаи ролята на купичката с ядки на трапеза на Коледа е да се “замези”, докато дойде основното ястие от вечерята. Красотата на кожата може да бъде подпомогната чрез умерената консумация на ядки. Омега-3 киселините в тях намаляват омазняването на кожата, т.е. ограничават количествата себумен секрет. С ядки като кашу, орехи или бадеми в сурово или печено състояние в менюто, кожата ви ще се сдобие със сияен, тонизиран и здрав вид. Те също така са богати на витамин Е, който е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждане.
- Варива
Бобовите култури като бобът, нахутът, лещата и грахът, снабдяват кожата с полезните вещества, от които тя се нуждае. Някои от тези вещества са минерали като магнезия и калция, желязо, витамини и фибри. Тяхното присъствие е важно и са все необходими на кожата за нейната регенерация и поддържане на здравия ѝ вид. Тези храни са с нисък гликемичен индекс и контролират нивата на захар в кръвта и кожата се омазнява по-малко, а естрогените в бобовите растения контролират хормоните, които водят до акне. Включването на варива в празничната трапеза на Коледа може да бъде полезен баланс към по-тежките месни ястия.
- Цитруси
Разбира се, няма как на Коледната маса да не се търкалят мандарини и портокали, нали? Портокалите, лимоните и грейпфрутът съдържат витамин С в големи количества, който има детокс ефект с всички антиоксиданти, които съдържа. Редовната консумация на цитрусови плодове помага за синтеза на колагена, който е от съществено значение за еластичността и младостта на кожата. Също така, както и ядките, цитрусите намаляват себума, отделян от кожата, което може да помогне за предотвратяване на акне. Наличието на свежи цитруси на трапеза на Коледа не само освежава, но и доставя ценни витамини
- Тестени изделия
Е какво би била една коледна сутрин без топла баница…или вечеря без вкусна домашно омесена питка? Почти всеки от нас има по някой друг сантиментален спомен от празниците именно с тези 2-ма главни героя на трапеза на Коледа. Тестените изделия са слабост на много хора, тъй като се приемат под разнообразни форми и вкусове, както сладки, така и солени. Захарта, съдържаща се в сладките печени изделия (в случая баклава или тиквеник), предразполагат към завишено производство на инсулин и неправилно разпределение на мазнините. Всичко това може да доведе до поява на акне, бръчки, кожата става отпусната, а тенът – сив. Прекомерната консумация на бяло брашно също може да има негативен ефект върху кожата, допринасяйки за възпалителни процеси.
Като най-големият открит орган, кожата “отразява” храната, която поемаме. Именно затова е важно да подбираме внимателно менюто, с което се храним и да следим ако тялото ни ни дава знаци, че някъде грешим в режима си. И не забравяйте, на първо място, трябва да поддържате кожата си хидратирана, за да изглежда здрава и тонизирана. За целта приемайте достатъчно количество течности, главно вода, по време на хранене и след това. Можете да научите повече за важността на хидратацията за кожата тук.
Още полезни съвети за грижа за кожата може да намерите в нашия Блог.