Подарък 50 лв ваучер за нови клиенти.  Регистрирай се тук

Как да избегнем нежеланото пигментиране на кожата?

pigmentirane na kojata

Горещите слънчевите дни наближават и мечтите ни за екзотични плажове и целодневни преходи в планината са все по-реални. Тук ще научите повече за тъмните петна и как да избегнете нежеланото пигментиране на кожата.

Както всички вече знаете, цветът на кожата ни се определя от способността ѝ да произвежда пигмента меланин. Колкото по-дълго излагате кожата си без защита на слънце, толкова по-възможно е синтезът на меланин да се увеличи и да се натрупа неравномерно по кожата, т.е това води до появата на така нежеланите пигментни петна. 

Тъмните петна по кожата, още познати като хиперпигментация, не са причина за безпокойство и не се нуждаят от лечение. Те могат да варират от светлокафяво до тъмнокафяво, като цветът им зависи от тона на кожата. Петната са със същата текстура като кожата, не са болезнени и размерът им може да варира. Те могат да се появят на всяка част от тялото, но най – често се срещат в области често изложени на слънце. Тъмните петна са често срещани в областите: ръцете, лицето и раменете. 

В зависимост от причината за появата, тъмните петна по кожата могат да бъдат различни видове. Ето и най-често срещаните:

Старчески петна

Старческите петна се появяват основно по части от тялото, които са най-често изложени на слънце, като лицето, шията, деколтето, ръцете и горната част на дланите. Те се появяват в по-напреднала възраст, както и името им подсказва, и са породени от невнимание към личната грижа за кожата през годините.

Лунички

Луничките са специфичен вид петна по кожата, които засягат определен тип хора, с изключително светъл цвят на кожата – първи или втори тон по скалата на Фицпатрик. Луничките се появяват предимно в топлите месеци на годината, когато има повече слънчеви дни. Тяхната поява се определя като защитна реакция на организма срещу силните слънчеви лъчи. Кожата започва да произвежда прекомерно количество меланин, с главната цел да се предпазят долните слоеве на кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Мелазма

Позната още като хлоазма, мелазмата е състояние, при което се развиват значителни области с пигментни петна по лицето. Мелазмата е най-често срещана при жените и то по лицата им, а причината е промяната в хормоналните нива. Мелазма се среща при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, приемащи орални контрацептиви. Понякога тези кафяви петна по кожата се наричат „маската на бременността”. 

Как да избегнем тъмните петна по кожата?

👉 Нанасяне на подходяща козметика със слънцезащитен фактор

Използвайте и нанасяйте слънцезащитен продукт повече от веднъж, дори и козметиката да е водоустойчива. За предпочитане е факторът на защита да е SPF 50+, а за по-светла кожа дори 100+. Важно е да напомним, че слънчевите UVA/UVB лъчи оказват влияние върху кожата дори при облачно време, така че не пропускайте нанасянето й и в тези дни. 

💡 Хубаво е да споменем, че слънцезащитни кремове трябва да се купуват от аптеки, а не от дрогерии, понеже там контролът на съставките е по-голям. Качествените кремове, дори и с фактор 100, се размазват лесно и не оставят следи. Следи оставят кремовете с некачествени пълнители. 

Ето и един факт за дамите, които държат да имат красив загар – нанасянето на козметика с висок слънцезащитен фактор не пречи на потъмняването на кожата, напротив – придобитият тен е здравословно натрупан и по-дълготраен. 

💡 Наблюдавайте страничните ефекти на всяка козметика, лекарствен продукт или хранителна добавки, които приемате. Възможно е да е упоменато, че като противопоказние е описана фоточувствителност на кожата. Ако е така, непременно използвайте максимално висок фактор. 

💡 И последно, но не и по важност – избягвайте всякакви ексфолиращи процедури на кожата през летните месеци. Ако все пак го направите, в следващите 3 дни задължително нанасяйте най-висок слънцезащитен фактор на ексфолираните зони. Кожата има защитен слой (липиден), който се нарушава при подобни процедури и му трябват около 3 дни, за да се възстанови. 

👉 Ограничаване на времето, прекарано на слънце

Опитвайте се да избягвате слънцето в часовете с най-голяма интензивност на греенето (между 12 и 16 ч.). Препоръчваме ви при прекормерно излагане на слънчеви лъчи да носите защитно облекло, включително шапка и очила, когато е възможно. 

👉 Прием на достатъчно течности 

И тук хидратацията е от изключителна важност. Честият прием на вода и други течности (за предпочитане негазирани) спомагат за доброто състояние на кожата, за нейната еластичност и тонизираност.

👉 Редовна физическа активност през лятото

А вие знаете ли, че докато тренирате, всъщност организмът ви влиза в процес на детоксикация и засилва имунната ви система? Физическите упражнения понижават стреса, намаляват нивата на кортизол и правят кожата по-стегната, сияйна и гладка. Редовните спортни активности намаляват възможността от хиперпигментация и спомагат за отстраняването на несъвършенствата по кожата.

👉 Балансирано и здравословно хранене

Много често здравословното хранене се приема като безвкусно и ограничаващо в негативен смисъл. Този тип диета не е равностойна на гладуване, напротив – не са нужни крайни лишения от дадени храни, а правилното им разпределение в количеството на прием. Свежи зеленчуци и плодове, чисти меса, варива и тъмен шоколад са добър стартов пакет за здравословна диета.

Научете какво не трябва да правите след лазерна епилация в нашия предходен блог.

Като заключение оставяме следните думи тук – кожата е нашият най-голям орган и заслужава подобаваща постоянна грижа. Слънцезащитата от април до октомври (за лице, деколте и шия – целогодишно), дълбоката хидратация и здравословнияначин на живот ще ви помогнат в процеса по поддръжка на здрава и сияйна кожа, без нежелано пигментиране.