Подарък 50 лв ваучер за нови клиенти.  Регистрирай се тук

История на епилацията и кога всъщност възниква лазерната епилация

istoriya-na-epilatsiyata

Историята доказва, че методите за епилация са познати още от древността. От първобитни устройства, през бръснач, та да стигнем то технологията на лазерната епилация – научете повече за историята на епилацията тук. 

Всяка съвременна дама води своята битка с окосмяването цял живот, но по доста различни начини. В повечето случаи резултатите обаче не са трайни и се изискват чести поддържащи процедури, които отнемат както много финансови средства, така и сериозно време от ежедневието.

Благодарение на технологичното чудо, наречено лазерна епилация, днес както дамите, така и представителите на мъжкия пол, се наслаждават на дълготрайни и безболезнени процедури по обезкосмяване. Всъщност, трайното лазерно отстраняване на досадните косъмчета не е никаква магия, а си е чиста наука – доказни методи, тествани години наред и дали нужните задоволителни резултати.

Благодарение на бързите темпове, с които се развива лазерната епилация в последните години, лошите спомени за дискомфортни и повтарящи се процедури си остават в миналото. Като конкретни дати на възникване на лазерната технология за обезкосмяване няма, но за ориентир са посочени годините между 1995 г.  и 1996 г. Преди тази услуга да се комерсиализира на пазара, тестове и реакции от процедурата са провеждани и наблюдавани в рамките на 20 години.

milagros laser center epilatsia
Milagros Laser Center – подарете си красива и гладка кожа

Повечето от нас имат следната асоциация за първобитните хора – космат пещерен човек. Е така е било, но реално има факти, доказващи че дори тогава е съществувала епилацията, под една или друга форма… в случая, били са намирани картини с изобразени морски раковини, изпълняващи функцията на пинсети. Ами креативно решение като за онова време, но определено има нужда от иновации.

В следващите години пък са се използвали твърди, минерални камъни с остри ръбове като първоначалното устройство за бръснене. Малко по малко и останалата част от видовете методи за отстраняване на нежеланото окосмяване като кола маска, депилатори и фотоепилация. 

Технологията в тази насоки не спира да “вдига нивата в играта” и най-сетне се достига до лазерната епилация. Според Американското дружество по пластична и естетична хирургия, лазерната епилация е третата най-популярна козметична процедура извършена в САЩ. През 2009 г. са извършени 1,280,031 лазерни процедури за отстраняване на косми. И въпреки това се наблюдава непрекъснато развитие в тази област със създаване на все по-нови технологии, предоставящи безупречни и дълготрайни резултати. Представете си днес каква ще е тази цифра? 

Ето и малко кратка история за предшествениците на лазерната епилация:

  1. Кола маска

Кола маската се е използвала още от суетната Клеопатра, през средновековната аристокрация и продължава чак до днешните модерни времена. В древен Египет жените са премахвали нежеланото окосмяване, с помощта на лепкава смес от мед и масло и тънка кърпа. Жените от Близкия Изток пък са си помагали със захарна маска – захар, лимонов сок, вода и лента плат. Този ритуал се е правел за първи път преди първата брачна нощ – жената трябва да бъде като „ чисто нова” за съпруга си. 

Западът по-дълго е приемал за естетично нормалното окосмяване по тялото. През Средновековието, когато кръстоносците се връщат от Близкия Изток донасят модата на „шик без косми”. Практиката на премахване на окосмяването по тялото на западните жени се утвърждава почти наравно с навлизането на модата на банските костюми т.е. след 1940 г.

  1. Бръснене

Може би най-популярният, както споменахме по-горе и сред най-древните, методи за обезкосмяване е бръсненето. През 1901 г. колаборация между Gillette и учени от Масачузеския технологичен институт “дава живот” на самобръсначка с ножове – за еднократна употреба и със сменяеми ножчета. През 1927 г. е изработена първата електрическа, суха самобръсначка от полковник Джейкъб Шик.

istoria na epilatsiata-gillette
Една от първите версии на самобръсначка Gillette

  1. Химична епилация – лосиони депилатори

Използването на химични депилатори датира от 4,000 – 3,000 г. пр. н. е. Тогава хората са използвали депилаторен химикал, съдържащ тежки разяждащи химикали, като негасена вар и арсен. Години по-късно в тези лосиони за обезкосмяване са се добавяли смоли, бяла лоза или екстракти от бръшлян. В наши дни, депилаторите съдържат мощна, калциева тиогликолова съставка, която унищожава протеините на косъма. 

istoria na epilatsiata-veet
Абсолютният хит сред лосионите депилатори – Veet

  1. Фотоепилация

При метода на фотоепилацията, се излъчва смесена светлина, съставена от много видове фотони, които се движат с различна дължина на вълната. Диапазонът може да варира от 590 nm до 1200 nm. Освен това поведението на светлината може да бъде описано като поведение на крушка, разпръсната е и се движи във всички посоки – това намалява ефикасността значително. Важно е да знаете, че фотоепилацията засяга космите само в анагенна фаза. Необходими са от 4 до 10 процедури, за да се обхванат всички косми в третирана зона. 

След всичко изброено пак се връщаме на изходната точка и тя е – спестете си време и пари, инвестирайте в красива кожа за дълъг период като изберете лазерната епилация. Нашата статия “Предимствата на лазерната епилация пред всички други методи за обезкосмяване” ще ви увери, че това е най-съвременният и удобен начин за отстраняване на нежеланото окосмяване.

Очакваме ви в MILAGROS LASER CENTER – заедно ще сбъднем мечтите ви за здрава и гладка кожа!

НОВА ПРОЦЕДУРА
ЗА ТРАЙНО ОТСЛАБВАНЕ